Bilgilerinizi Bırakın Biz Sizi Arayalım !

Kullanabileceğiniz yeni teknolojiler ve iş yapış şekillerine uyum için mevcut durumunuzu ve atabileceğiniz adımları birlikte ortaya çıkarmak üzere danışman ekibimizle bir araya gelin.

    Bulut Yedekleme Nedir?

    Bulut yedekleme nedir sorusu günümüzde teknolojik gelişmeyle birlikte hayatımıza giren bir güvenlik sistemidir. Fotoğraf, video ve dosya gibi verilerin üçüncü taraf açısından dijital alanda saklanması durumu bulut depolama olarak adlandırılmaktadır.  Bu teknolojinin amacının güvenliği sağlamaktır. Akıllı telefon, tablet, bilgisayar ve benzeri cihazların tüm verileri bulut teknolojisiyle yedeklenerek saklanmaktadır. Yedek erişimi internet aracılığıyla yapılmaktadır. Dolayısıyla bulut yedekleme, bireysel ve kurumsal olarak herkesin cihazlarındaki verilerin korunmasını sağlamaktadır. 

    Bulut Yedekleme Neden Gereklidir?

    Bulut yedekleme nedir ve neden gereklidir soruları birçok açıdan önemlidir. Geleneksel yedekleme yöntemleri fiziksel depolama birimleriyle gerçekleşmekteydi. Şu an ise bulut yedeklemeye geçildi ve bu, cihazlardaki veri depolanmasını daha kolay ve güvenli hale getirdi. Bulut yedekleme teknolojisine ihtiyaç duyulmasının iki temel nedeni vardır: veri yönetim sorunları ve veri kaybı sorunları. Bu sorunlar da kendi aralarında ayrılarak bu sisteme neden ihtiyaç duyulduğunu açıklar. Genel olarak bu temel nedenlerden şu şekilde bahsetmek mümkündür:

    • Veri Yönetim Sorunları

    Veri yönetim sorunları veri kritikliği, veri büyümesi ve veri kaynak çeşitliliğini kapsamaktadır. Bazı verilerde siber saldırı riski vardır ve bu durum verinin kritik durumda olduğunu göstermektedir. Bu verilerin kritik durumda olması nedeniyle güvenliklerini üst düzeyde sağlamak açısından bulut yedekleme tercih edilmektedir.

    Diğer yandan ise veri boyutu zamanla artacağından depola birimi yetersiz kalabilir. Bulut yedekleme teknolojisi, kapsamlı verileri de saklayan kapasiteye sahiptir. Veri kaynak çeşitliliği durumu ise, çeşitli kaynaklardan alınan verileri ifade etmektedir. Bu verilerin sisteme zarar verebilme olasılığı olduğu için bulut yedekleme tercih edilmektedir. Dolayısıyla bu yedekleme, güvenli, hızlı ve kolay şekilde yedekleme yaparak olası zararlara karşı korumaktadır. 

    • Veri Kaybı Sorunları

    Bulut yedekleme, veri kaybı sorunlarında da etkili bir yedekleme yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Veri kaybı sorunları da donanım ve yazılım hataları, alt yapı sorunları, insan hataları, siber saldırılar ve doğal felaketlerini kapsamaktadır. 

    Donanım ve yazılım hataları, cihaz verilerine zarar verebilmektedir. Bu durumda bulut depolama sistem yedeği hazır bulunduğu için olası zararları önlemektedir. Geri getirilemeyen veri kayıpları insan hatalarına da bağlı olabilmektedir. Burada da bulut yedekleme devreye girerek veri kayıplarını telafi etmektedir. Veri sorunlarında en önemlilerinden biri de verilerin siber saldırılara maruz kalmasıdır. Veri hırsızlığına karşı söz konusu olan yedekleme sistemi kaybolan verileri kurtaracaktır. Doğal felaketlerin de veriler üzerinde etkisi büyüktür. Cihazlar, yıkıcı ve zarar verici afetlerde zarar görerek kullanılmaz hale gelebilmektedir. Ancak veriler bulut yedekleme ile farklı cihaza kolay bir şekilde aktarılabilmektedir.

    Bulut yedekleme nedir
    Bulut yedekleme nedir

    Bulut Yedekleme Ne İşe Yarar?

    Bulut yedekleme ne işe yarar konusu da bu bağlamda büyük önem taşımaktadır. Bulut yedekleme programları elektrik kesintisi, donanım arızası, virüs, hırsızlık ve bilgisayar korsanlığı gibi durumlarda işe yaramaktadır. Zira bu durumlar, verilere zarar vererek kullanılmaz hale getirmeyi amaçlamaktadır. Ancak sık sık bulut veri yedekleme yaparak verilerin güvenliğini en iyi şekilde sağlamak mümkündür.

    İnternet kullanımı günümüzde hem bireysel hem de kurumsal olarak pek çok yerde yaygın olarak kullanılmaktadır. İnternet kullanımı, cihazlar aracılığıyla gerçekleştiği için cihazların verileri yönetilmelidir. Verilerin yönetilmesinde ve saklanmasında ise bulut teknolojisi tercih edilmektedir. Bulut yedekleme, otomatik ve manuel olarak yapılmakta olup kişinin tercihine göre değişmektedir. Dolayısıyla dijital alanda önemli ve silinmesi istenmeyen fotoğraf, belge, video, metin ve daha bir çok veri bu sistem sayesinde saklanabilmektedir. 

    Bulut Yedekleme Avantajları Nedir?

    Bulut yedekleme avantajları birçok açıdan öne çıkmaktadır. Teknolojinin gelişmesi sadece internet kullanımını yaygınlaştırmakla kalmadı. Aynı zamanda her veriye hemen ulaşmayı da mümkün kıldı. Erişilmesi gereken ve daha önceden silindiği düşünülen belge, fotoğraf ve video gibi verilere bulut yedekleme ile ulaşılmaktadır.  Bulut yedeklemenin genel olarak bireysel ve kurumsal kullanıcılara sunduğu avantajlar şunlardır: 

    • Şirketlerin verilerin çalınmasına karşı yüksek güvenlik sağlar. Siber saldırı, fidye ve benzer zararlı virüslerin bulaşmasını engeller. 
    • Ayrıntılı yedekleme raporunu e-posta üzerinden iletir. 
    • Zaman ve para tasarrufu sağlar. 
    • Manuel yedekleme yerine otomatik yedekleme ile kısa sürede uğraşmadan verilerin saklanmasına yardımcı olur. 
    • Belge, dosya ve klasörleri uzun süre boyunca güvenli şekilde saklar. 
    • Ölçeklenebilir bir depolama alanı sunarak ihtiyaca göre bir alanı ayarlar. Depolama alanı arttıkça verileri kolayca yönetme avantajı sağlar. Bulut yedeklemenin bu yönü özellikle de işletmeler için avantajlıdır. 
    • Bu sistem sayesinde depolama cihazlarına yatırım yapmaya gerek yoktur. Zira bulut yedekleme hizmet sağlayıcısı aylık veya yıllık belirli bir alan karşılığında abonelik sunmaktadır.  Bu sayede daha ekonomik bir seçim yapmak mümkündür. 
    • Verilerin birçok nedenden dolayı kaybolmasını önler.
    Bulut yedekleme nedir
    Bulut yedekleme nedir

    Bulut Yedekleme Nasıl Yapılır?

    Bulut yedekleme nasıl yapılır sorusuna gelindiğinde bu işlem oldukça kolay olup birkaç dakika alabilmektedir. Bulut yedekleme işlemi tercih edilen yönteme göre farklı şekilde yapılabilmektedir. Bu yedekleme sistemi için manuel yedekleme ve otomatik yedekleme olarak iki farklı yöntem kullanılmaktadır. Bulut yedeklemeyi yaparken hizmet sağlayıcısını de seçmek gerekmektedir. Bu hizmet sağlayıcılarında en fazla tercih edilenler arasında Google Drive, iCloud, Dropbox ve benzerleri yer almaktadır. Bu hizmet sağlayıcılarının veri depolama alanı, fiyat ve özellikleri farklılık gösterebilmektedir. Tercih edilen bulut yedekleme hizmet sağlayıcılarını kullanmak için genel olarak şu adımlar uygulanmaktadır: 

    • Seçilen bulut yedekleme hizmet sağlayıcısına e-posta ile kaydolmak gerekmektedir. Ardından uygulama ya da internet sitesi üzerinden oturum açılmalıdır. 
    • Oturum açtıktan sonra verileri yedeklemek için hizmet sağlayıcısının sunduğu seçeneklerden biri kullanılmalıdır. Genelde iki seçenek verilmiş olup otomatik yedekleme veya manuel yedekleme tercihlere sunulmaktadır. 
    • Yedekleme işleminde hedef dosya ve belgeler seçilip yedekleme sürecine dahil edilmelidir. 
    • Otomatik olarak bulut yedekleme seçildiğinde cihazın Ayarlar kısmına giderek tercih edilen hizmet sağlayıcısına erişerek Yedekle butonu kullanılmalıdır.  Otomatik yedekleme ilk kez yapılıyorsa hizmet sağlayıcısının verdiği talimatlar dikkate alınmalıdır. Talimatları doğru ve eksiksiz bir şekilde yapıldıktan sonra ‘Şimdi Yedekle’ butonu seçilmelidir. Otomatik yedekleme belirli bir süre içinde gerçekleşeceği için yedeklenecek dosya ve belgelerin boyutuna göre farklılık göstermektedir. 
    • Veriler, tercih edilen hizmet sağlayıcılarında manuel olarak da yedeklenebilmektedir. Telefondan Ayarlama kısmı seçildikten sonra hizmet sağlayıcısından sonra Yedekle butonuna dokunulmalıdır. Telefonun ayarlarıyla eşleşmemesi durumunda backup terimiyle arama yapılmalıdır. Eğer bu aşamalara kadar gelindiyse Şimdi Yedekle kısmına dokunarak yedekleme başlatılmalıdır. 

    Tüm bu aşamalardan sonra güvenlik ayarları da yapılandırılarak işlem tamamlanmalıdır. Bulut yedekleme hizmet sağlayıcıları genelde şifreleme ve iki faktörlü kimlik doğrulama opsiyonlarını sunmaktadır. Bu güvenlik yöntemleriyle veriler, güvenli ve uzun süre boyunca depolama alanlarında saklanacaktır. 

    Bulut Yedekleme Ücretli Midir?

    Bulut yedekleme, kullanılmak istenen depolama alanına ve hizmet sağlayıcısına göre farklı ücretlerde sunulmaktadır. Ancak hizmet sağlayıcılarının belirlediği depolama sınırına göre ücretsiz olabilir. Örneğin bazı hizmet sağlayıcıları en az 2 GB en fazla ise 50 GB ücretsiz yedekleme sunmaktadır. Genelde 100 GB ve üzeri alanlar yıllık olarak ücretlendirilmektedir. Bulut yedekleme fiyatları, tercih edilen bulut yedekleme firmasına göre değişmektedir. 

    Sonuç olarak bulut yedekleme nedir ve ne işe yarar sorularının yanıtları kapsamlıdır. Ekonomik, hızlı ve güvenli bir saklama ortamı sunan bu yedekleme sistemini farklı hizmet sağlayıcılarından tercih edebilirsiniz. Özellikle de işletmelere depolama alanının yetersiz olması durumunda bulut yedekleme kullanmaları tavsiye edilmektedir. 

    İşletmeler İçin Önemli Pazarlama Stratejileri hakkında bilgi almak için tıklayın!

    Yorum Gönder !

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Lütfen gerekli alanları doldurunuz !

    Bizi Tercih Eden Onlarca Markalardan Bazıları

    Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın ! +90 342 606 08 90