Bilgilerinizi Bırakın Biz Sizi Arayalım !

Kullanabileceğiniz yeni teknolojiler ve iş yapış şekillerine uyum için mevcut durumunuzu ve atabileceğiniz adımları birlikte ortaya çıkarmak üzere danışman ekibimizle bir araya gelin.

Barkod Okuyucu Seçimi ; 6 Çeşit Barkod Okuyucu

Barkod okuyucu seçimi konusunda ilk olarak istek ve ihtiyaca yönelik olan bir barkod çeşidi seçilmelidir. Barkodlu bulunan takip sistemlerinde ürünlere ait barkod çizgilerini oluşturmakta olan değerlerin doğru olarak takiplerinin yapılmış olduğu cihazlara yazarkasa ya da bilgisayar gibi aktarılması açısından kullanılacak barkod okuyucu seçimi yapılırken işletmelerin özellikleri, ihtiyaç ve ürünlerin özellikleri gibi farklılıklarına göre barkod okuyucu seçilmektedir.

Barkod Okuyucu Seçimi Konusunda Hangi Çeşitler Bulunuyor?

Barkod okuyucular, optik ışık kaynakları aracılığı ile barkod sembollerinde yer alan değişik genişliklerde çizgileri deşifre edilerek, bu bilgileri bir haberleşme ara birimleri vasıtası ile değişik sistemlere aktarmayı sağlamakta olan optik okuyuculardır. Barkod sembolleri kızıl ötesi ya da görülebilir bir ışık kaynağı ile aydınlatılmaktadır. Koyu olan çubuklar bu ışıkları emmektedir. Barkodların arasında yer alan boşluklar ise ışıkları yeniden yansıtmaktadır. Yansımakta olan ışıklar tarayıcılara geri dönmektedir. Tarayıcılarda meydana gelmekte olan bu ışık dalgalanmalarını elektrik darbelerine çevirmektedir. Çözücüler ise elektrik darbelerini tekrar dönüşerek denetimcilere, el terminal ve bilgisayarlara uyumlu olan sistemlere aktarmaktadır. Temelde bulunan okuma işlemleri yansımakta olan ışıkların çözülme işlemleridir. Barkod okuyucu seçimi de ihtiyaca yönelik olan barkod çeşidini tercih ederek yapılır.

Barkod Okuyucu Çeşitleri Nelerdir konusunda;

  1. CCD barkod okuyucu sistemleri:

CCD barkod okuyucuları temelde barkod sembollerini tarayarak kaydetmektedir. Bu sinyalleri daha sonrasında dekoder yardımları ile elektrik sinyallerine dönüşüm sağlayarak okuma yapmaktadır. CCD okuyucuların okuma alanları genel olarak geniştir. CCD okuyucuları kalın bir ışık yaymaktadır. CCD okuyucular okuma mesafeleri genel olarak 1 ya da 2 cm olmaktadır. Genel olarak barkodlar ile yakın mesafelerde bulunmaktadırlar. Ancak geliştirilmiş olan ccd okuyucuların okuma uzaklıkları genel olarak daha fazla olmaktadır. Çok yakından okumakta olan basit ccd okuyucuları genel olarak okuyucu kafa genişliklerinden barkodları okuyamayabilir. Bu okuyucular çok yoğun bulunan işletmelerde barkod çizgileri yoğun bulunmayan uygulamalarda ve ekonomik olan barkod çözümlerinde tercih etmektedir. Barkod okuyucu seçimi aşağıda sayılabilecek şekilde tercih edilebilir:

  • Lazer barkod okuyucu sistemleri:

Barkod okuyucu seçimi konusunda ideal olan okuyucular arasında lazer barkod okuyucu yer almaktadır. CCD okuyuculara nazaran daha pahalıdırlar. Lazer barkod okuyucuların genelde performansı çok yüksek ve de hızlı okumakta olan okuyuculardır. Lazer okuyucular barkod sembolleri üzerine ince çizgi olarak ışık vermektedir. Aynı durumda yansımakta olan ışıklar çözülerek ve elektrik sinyallerine dönüşüm yapılarak değişik sistemlere aktarmaktadır. Lazer okuyucular hassas okuyuculardır. Ancak lazer okuyucularda kullanılmakta olan düşük enerji gün ışıklarında ya da parlak ışıkta barkodların okunmasını zorlaştırmaktadır. Lazer okuyucuları CCD okuyucular nispeten daha uzak mesafeden okunan okuyuculardır.

  • Karekod barkod okuyucular (2d) sistemleri:

Karekod barkodlarda okuyucular normal barkod okuyucularının çizgi barkodlar dahilinde tüm barkodları ve karekod barkodlarını okumaktadır. Karekodlar ağırlıklı olarak sağlık alanında kullanılmaktadır.

  • Imager barkod okuyucu sistemleri:

Lazer ve CCD teknolojilerine göre daha yeni olan bir teknolojidir. Imager barkod okuyucu teknolojisinde barkod okuma okuyucularının belirli alanlarının görüntülerinin alıp yorumlarının mantıklarına dayanmaktadır.

  • Çok yönlü lazer barkod okuyucu sistemleri:

Çok yönlü olan barkod okuyucuların lazer okuyucular gibi barkod sembolleri üzerine ince ışık yayarlar ve geri yansımakta olan ışıkları çözerek okuma yapmaktadır. Ancak bu tip okuyucularda değişik yönlerde, değişik taraflarda birden fazla okuyucu çizgileri bulunmaktadır. Örnek olarak çok yönlü bulunan barkod okuyucularında 20, 24, 32 ya da daha fazla sayılarda okuma çizgileri yer almaktadır. Örneğin Zebex Z-6070 olan okuma model çok yönlü barkod okuyucuları çift lazer motorlarına ve değişik olarak toplamda 32 okuma çizgilerinde sahip oldukça performanslı pek çok yönlü barkod okuyucularıdır. Bu tarz olan barkod okuyucuları yoğun bulunan işletmelerin ihtiyaçlarını karşılayacak barkod çözümlerinde tercih edilmektedir.

  • Kablosuz barkod okuyucu sistemleri:

CCD ve lazer okuyucuların ayrıca kablosuz olanlar da bulunmaktadır. Bu okuyucular genel olarak yine bilgisayarlara kablolu okuyucular gibi seri, klavye, usb bağlantılı olmaktadırlar. Bu okuyucuların alıcı olan bilgisayarlara bağlı olmaktadır. Okuyucuların kendileri ile kablosuz olmaktadır. Bu okuyucular genel olarak bluetooth ya da radyo frekanslı olan okuyucular olmaktadır. Ancak bu okuyucularda belirli haberleşme mesafeleri yer almaktadır.

Barkod Otomasyonu Nedir?

Büyük şehir de nüfusun her geçen zamanda artması, tüketimlerin de artma durumlarını beraberinde getirmektedir. Bir anlamda firmaların işine gelmiş olsa da bu durum, erken süre içerisinde müşteri taleplerine cevap verme sorunları ortaya çıkmaktadır. Teknoloji dünyasının hızlı ve de ilerleyici bir yönde olması durumunda, bu sorun yavaş yavaş ortadan kalkmaktadır. Firmalarda özel olarak oluşturulmuş olan barkod otomasyonu nedir, işlemlerin daha kısa süre içerisinde ve hata paylarına yer vermeyecek durumlarda halledilmesini sağlamaktadır. Barkod otomasyonları, optik okuyucular ile bilgisayarlarına yüklenmekte olan paralel programlarda oluşmakta olan sistemlerdir. Bu sistemler, mağaza sahiplerinin müşterilere daha hızlı olarak çözümlerini kolaylaştırmaktadır.

Timeout Barkod Sistemi

ERP yazılımlarında uzun zamandan beri hizmet vermekte olan firmaların, barkod otomasyonları alanlarında da beklentileri en yüksek seviyelerden karşılamaktadır. Otomasyon sistemleri içerisinde olması gereken tüm özellikleri bir program üzerinde birleştirmekte olan ekipler, marketler, kuruyemişçiler, şarküteriler, giyim mağazaları, su bayileri ya da daha akla gelen tüm alanların kullanımlarına sunmaktadır. Hem fiyat olarak hem de kullanım açısından piyasalarda diğer barkod sistemlerinde daha cazip olan Timeout barkod sistemi sayesinde işlemler hızlı olarak gerçekleşmektedir.

Barkod Sisteminin Sektörlere Etkisi hakkında daha fazla bilgi için tıklayın!

Barkod Okuyucular Nasıl Çalışmaktadır?

Barkod okuyucuları nasıl çalışmaktadır tarayıcılarında bulunmakta olan amaç barkod üzerinde bulunmakta yer alan sembolü tarayarak okuma olarak kablolar aracılığı ile kolay işlemler gerçekleşmektedir. Kodların çözülmesi durumunda semboller olduğunca iyi olarak tanıma yaparak çabuk çeviri yapılmasını sağlamaktadır. Genelde pek çok zaman tarayıcıları direk olarak tutarak bilgisayarlardan ya da klavyelerden taranmasını sağlamaktadır. Bazı durumlarda ise seri olan tarayıcıları devreye sokarak pek çok ürün saniye içinde olumlu olarak taranarak bilgisayarlara girilmesini sağlamaktadır.

Taşınan özelliklerde bulunduğundan dolayı özellikle satış işlemlerinde işlemleri daha hızlı bir hale getirmektedir. Okuyucular direk ana bilgilerin sistemlere girildiğinden dolayı herhangi bir karışıklık durumlarına neden olmamaktadır. Okuyucu cihazlar okutulmadan öncesinde kodların düzgün bulunmalarına çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Kodlar yer düzgünse eğer çalışma anlamlarında hiç problem meydana gelmeyecektir. Bu şekilde sistemlere girilmesi gerekiyorsa o kurtulmaktadır.

Barkod sistemleri pek çok alan içerisinde kullanılmaktadır. Mağazalar, marketler, kırtasiye ve hatta bijüteri gibi pek çok sektör de barkod sistemleri kullanılmaktadır. Çünkü barkod sistemlerinin pek çok alanda faydası yer almaktadır. Gerek ön muhasebe işlemlerinde ön işlemlerin gerçekleşmesi gerek de envanter yönetimlerinin sağlanması açısından oldukça önemli bir sistemdir. Eskiden mağaza ya da marketler son bir saat içerisinde kapatılarak sayma işlemleri manuel olarak el kullanılarak gerçekleştirilmekteydi. Ancak sistem üzerine mal sayıları girilerek her kasadan geçirildiğinde sayılar üzerinden düşülerek mal sayımları gerçekleşmektedir.

 Barkod Okuyucu Fiyatları Nasıl Olmaktadır?

Herkesin tek düşüncesi olan barkod okuyucu fiyatları nasıl olmaktadır. Bütün barkod okuyucunun görevlerine ve çeşitlerine göre fiyatları farklılık göstermektedir. Genel olarak elektronik sistem donanımı ne kadar çok olursa fiyat konusu da o kadar fazla derecede ortaya çıkmaktadır. Fiyat konusundaki en belirginlik gösteren etken kişinin kullanımına uygun olabilecek özellikte makinelerin seçimi olmaktadır. Kendi bölümün de bile birden fazla çeşidi olduğundan dolayı  kullanımı çok daha basit olabilmektedir. Böylece makinenin öğrenilmesi ya da kullanılması zor olmamaktadır. Ufak bölmeye ya da büyük bölmeye göre de fiyat oranları farklılık göstermektedir.

Barkod Sistemi Nasıl Kurulur sorusu hakkında daha fazla bilgi için tıklayın!

Yorum Gönder !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Lütfen gerekli alanları doldurunuz !

Bizi Tercih Eden Onlarca Markalardan Bazıları

Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın ! +90 342 606 08 90