Bilgilerinizi Bırakın Biz Sizi Arayalım !
Kullanabileceğiniz yeni teknolojiler ve iş yapış şekillerine uyum için mevcut durumunuzu ve atabileceğiniz adımları birlikte ortaya çıkarmak üzere danışman ekibimizle bir araya gelin.
Bulut yedekleme nasıl çalışır sorusunun yanıtı belirli süreçlerden oluşmaktadır. Bulut yedekleme teknolojisi belirli bir işleyişle kullanılmaktadır. Bu teknolojide bilgisayar, akıllı telefon ve tablet gibi veri bulunan cihazların depolama alanları devreye girmektedir. Bu veriler yedeklenerek internet bağlantısının olması durumunda erişim sağlamaktadır.
Bulut yedekleme teknolojisiyle kullanıcıların verilerinin yedeklenme sürecini kontrol etmesine gerek yoktur. Bunun nedeni ise verilerin belirlenen aralıklarla otomatik olarak yedeklenebilmesidir. Kullanıcılar saatlik, günlük, haftalık veya aylık süreçlerde yedeklemi işlemini ayarlayabilmektedir. Bu sayede yedeklemede meydana gelebilecek kayıpların önlenmesi sağlanmaktadır. Bulut yedekleme birçok sistemle belirli şekilde çalışmaktadır. Güvenlik sistemi de bunlardan biri olup yüksek koruma sağlayan şifreleme teknolojileri kullanılmaktadır. Dolayısıyla bulut yedeklemede farklı mekanizmalar birbiriyle uyumlu şekilde hareket etmektedir.
Bulut Yedekleme Sistemleri Nelerdir?
Verilen kaybolması durumunda bireysel ve kurumsal veri bilgilerinin korunmasını sağlayan bulut yedekleme, birçok sisteme sahiptir. Bu noktada bulut yedekleme nasıl çalışır sorusunun yanıtları da bu sistemleri kapsamaktadır. Yedekleme sistemlerini ve işleyişini şu şekilde açıklamak mümkündür:
Sabit Diski Klonlama: Bilgisayardaki sabit disk içeriğinin başka bir sabit diske kopyalanma işlemi sabit diski klonlama sistemi olarak adlandırılmaktadır. Hızlı ve kolay bir yedekleme seçeneği sunan bu yöntem, bulut yedeklemenin önemli bir mekanizmasıdır. Tüm verilerin doğrudan sabit diske kopyalanması yedeklemeyi hızlandırmaktadır. Ancak, klonlanan diskte fiziksel hasar varsa yedekleme kopyasının etkilenme durumu vardır.
Blu-ray Disklere, CD ya da DVD’ye Yedekleme: Bulut yedeklemenin bu sisteminde veriler Blu-ray disk olarak adlandırılan optik medyalara, CD veya DVD’ye de yedeklenmektedir. Blu-ray diskler, verileri saklama açısından dayanıklı ve kullanışlıdır. Ayrıca taşınabilirlik açısından da avantajlara sahiptir. Ancak bu sistemin depolama kapasitesi sınırlı olabileceği için birden fazla disk gerekmektedir.
Harici Sabit Sürücüye Yedekleme: Ek depolama alanı sağlayan bir cihaz olan harici sürücüye yedekleme sistemi, yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu sistem, özel yedekleme yazılımlarıyla otomatik yedekleme yapmasıyla çalışmaktadır. Bu yedekleme sistemin taşınabilir ve büyük kapasiteli depolama seçeneklerine sahip olduğu için avantajlıdır.
Çevrimiçi Depolama Hizmetine Yedekleme: Veriler, çevrimiçi depolama hizmetleri yedekleme sisteminde internet üzerinden sunucularda depolanmaktadır. Bu hizmet, kullanıcıların dosyalarını güvenli şekilde saklayabilmelerini sağlamaktadır. Çevrimiçi depolamada veri kaybı riski azalarak farklı cihazlardan verilere erişim yapılabilmektedir. Büyük veri miktarlarında zaman alma durumu olduğu için internet bağlantısının hızlı olması gerekmektedir.
Uzak Sabit Sürücüye Yedekleme: Uzak sabit sürücü yedekleme sistemi, şirketin verilerinin uzak konumdaki saklanmasını sağlamaktadır. İnternet bağlantısıyla uzaktaki bu sabit sürücüye veriler aktarılabilmektedir. Bu yedekleme sisteminin deprem, sel ve benzeri doğal afetlere karşı koruma işlevi vardır. Bu nedenle veriler fiziksel olarak uzak bir sistemde korunduğu için zarar görme riski yoktur. Uzak sabit sürücüye yedekleme işlemi özellikle de hacimli verilere sahip olan büyük kuruluşlar tarafından tercih edilmektedir.
Bulut Yedekleme Yöntemleri Nelerdir?
Bulut yedekleme nasıl çalışır ve hangi yöntemler kullanılmaktadır sorusu önemlidir. Bu yedekleme işleminde dört farklı yedekleme yöntemi öne çıkmaktadır. Bunlar arasında tam yedekleme, fark yedekleme, artımlı yedekleme ve süreç tabanlı yedekleme yöntemleri vardır. Bulut yedekleme yöntemleri şu şekilde açıklanabilmektedir:
Tam yedekleme yöntemi: Tüm verilerin yedeklenmesi tam yedekleme yöntemiyle gerçekleşmektedir. Tam bir kopya oluşturarak yapılan yedekleme süreci hızlı ve basittir.
Fark yedekleme yöntemi: İlk tam yedeklemenin ardından yapılan diğer değişikliklerin yedeklenmesi fark yedekleme yöntemi ile gerçekleşmektedir. Veri kurtarma süreci daha hızlı gerçekleştiği için artımlı yedeklemeden daha fazla avantajlıdır. Ancak fark yedekleme yönteminde daha fazla depolama alanına gereksinim duyulmaktadır.
Artımlı yedekleme: Artımlı yedekleme yönteminde önceki yedeklemeden sonraki değişikliklerin yedeklenmesini içermektedir. Depolama alanını daha verimli şekilde kullanan bu yedeklemede süreç de hızlıdır. Ancak dosyayı kurtarmak için tüm artımlı yedeklemelerin uygulanması gerektiğinden biraz kapsamlıdır.
Süreç tabanlı yedekleme: Verilerde yapılan değişikliğin her an kaydedilmesi, süreç tabanlı yedekleme yöntemi ile mümkündür. Bu yöntem özellikle de önemli verilere sahip olan işletmeler için tercih edilmektedir.
Bulut Yedekleme Sistemi Nasıl Çalışır? Adım Adım İşlem Süreci
Önemli verilerin farklı bir dijital alanda korunmasını sağlayan bulut yedekleme, güvenli ve verimli bir hizmet sunmaktadır. Fiziksel sabit disk veya sunucular yerine internet ortamında uzakta koruma sağlanmaktadır. Dijital alana yedeklenen veriler istenildiği zaman da kolayca yüklenebilmektedir. Bulut yedekleme işlemi şu aşamalarla gerçekleşmektedir:
- İlk aşamada verilerin seçilme işlemi vardır. Bu süreçte yedeklenmesi gereken veriler belirlenerek yedeklemeye hazır hale getirilmelidir.
- Ardından seçilen verilerin yedekleme sağlayıcısına aktarılması gerekmektedir. Seçilen hizmet sağlayıcısına kayıt olup gerekli bilgileri doldurduktan ve hizmet politikasını inceledikten sonra veriler aktarılmalıdır.
- İnternet üzerinden seçilen verilerin yüklenmesi gerekir. Bu süreçte internet hızının iyi olması gerekmektedir. Ancak çok büyük miktardaki verilerin biraz zaman alacağını da unutmamak gerekir.
- Sonraki aşamada ise yedekleme ayarlaması ve zamanlaması yapılmalıdır.
- Genelde bulut yedekleme sistemleri otomatik yedekleme sağladıkları için sağlayıcının sunduğu aralıkları dikkate almak gerekir. Bu noktada kullanıcılar günlük, haftalık, aylık veya yıllık yedekleme seçebilmektedir. Bu özellik sayesinde kullanıcılar sürekli yedekleme işlemine vakit ayırmayacaktır.
- Sunulan zaman aralıklarından biri seçildikten sonra verilerin depolandığından emin olmak gerekir. Bu süreçten sonra ise veri kurtarma işlemine başlanmalıdır. Sağlayıcının uygulamasından kayıp ya da silinen dosyaları geri yüklemek mümkündür. Belirli tarihten kalan bir veri aranıyorsa bu da sağlayıcı üzerinden bulunup yüklenmektedir.
Yedekleme Sürecini Etkileyen Faktörler
Veri yedekleme sürecini hızlandıran, yavaşlatan veya aksatan bazı faktörler vardır. Başarılı ve olabildiğince hızlı bir yedekleme işlemi yapılırken dikkate alınması gereken bazı unsurlar vardır. Yedekleme süreçlerini etkileyen faktörler şu şekilde sınıflandırılabilir:
Veri miktarı: Yedekleme sürecinde veri miktarı, hızı etkileyen bir faktördür. Büyük veriler yedeklenirken uzun süre harcanması muhtemeldir. Ancak veri her ne kadar büyük olsa da internet hızı iyi olduğunda kısa sürede yedekleme gerçekleşebilmektedir.
İnternet bağlantısı: Bulut yedekleme nasıl çalışır sorusunda internet bağlantısı önemli bir unsurdur. Yedeklemenin kısa sürede ve etkili bir şekilde gerçekleşmesi internet bağlantısıyla ilişkilidir. İyi bir internet bağlantısı ile güvenli ve hızlı bir yedekleme işlemi gerçekleşmektedir.
Yedekleme sıklığı: Veriler günlük, haftalık, aylık veya yıllık olarak yedeklenebilmektedir ve bu sıklık yedekleme sürecini etkilemektedir. Daha sık yedeklemeler kullanıcıların zamanını alabilmektedir. Ancak belirli sürelerde otomatik olarak yedekleme işlemleri daha az zamanda gerçekleşmektedir.
Verilerin güncellenme sıklığı: Verilerin güncellenme sıklığı yedekleme sürecini etkileyen bir faktördür. Sık sık güncellenen veriler daha fazla zaman alacaktır. Daha kısa sürede zaman alması için artımlı yedekleme tercih edilebilmektedir.
Genel olarak yedekleme süreçlerini etkileyen faktörler bu şekilde sınıflandırılabilmektedir. Dolayısıyla hızlı ve güvenli bir yedekleme süreci için bu faktörleri göz önünde bulundurmak faydalıdır. Bireysel veya kurumsal gereksinimlere göre güvenli ve veri kayıplarının en aza indirildiği şekilde yedekleme yapılmalıdır.
Sonuç olarak bulut yedekleme nasıl çalışır, bulut yedekleme yöntemleri ve sistemleri nelerdir sorusuna bu yanıtlar verilebilmektedir. Her ne kadar kapsamlı bir süreçmiş gibi görünse de bulut yedekleme işlemi basittir. Bu konuda kullanışlı ara yüzü, güvenilir ve hızlı işlem yapan bulut yedekleme sağlayıcılarından biri tercih edilmelidir.
Depo Envanteri Nasıl Yönetilir konusunda bilgi almak için tıklayın!