Bilgilerinizi Bırakın Biz Sizi Arayalım !

Kullanabileceğiniz yeni teknolojiler ve iş yapış şekillerine uyum için mevcut durumunuzu ve atabileceğiniz adımları birlikte ortaya çıkarmak üzere danışman ekibimizle bir araya gelin.

E Fatura Uygulaması Nasıl Başlatılır?

E fatura uygulaması nasıl başlatılır sorusu, bu uygulamaya geçmek isteyen işletmeler tarafından merak edilmektedir. Bu soruyu yanıtlamadan önce e faturanın ne olduğundan bahsetmekte fayda var. E fatura, işletmelerde alım satış işlemlerinin elektronik ortamlarda kaydedilmesini ve düzenlenmesini sağlayan bir sistemdir. Yani, geleneksel kağıt faturalardan farklıdır. Bu tür faturalar, kullanıcının belirli bir hesabında saklanır.

Aynı zamanda işletmeler için de güvenli bir fatura saklama alanı sunar. Dijitalleşen alışveriş dünyasında, pek çok işletmenin e faturaya başvurduğunu ve geçtiğini görüyoruz. Peki e fatura uygulamasına nasıl geçilir? Bu yazıda, bu konu ile ilgili başvuru süreçlerinden geçiş aşamasına kadar kapsamlı bilgileri sunacağız.

E Fatura Nedir?

E fatura uygulaması nasıl başlatılır sorusunu yanıtlamadan önce bu uygulamanın ne olduğundan bahsetmeliyiz. İşletmelerde, bilindiği gibi tüm finansal işlemler muhasebe yönetiminde yapılmaktadır. E fatura sistemi de muhasebe yönetimine dijital yöntemlerle dahil olmaktadır. Dolayısıyla her türlü ticari işlem, e fatura sistemiyle kaydedilerek muhasebe yönetiminin işini kolaylaştırmaktadır.

Söz konusu olan uygulama, özel programlar aracılığıyla elektronik ortamlarda oluşturulur. E fatura uygulaması olarak adlandırılan bu sistemin pek çok avantajından bahsetmek de mümkündür. Bu avantajlı yönünden dolayı işletmelerde e-faturaya geçiş işlemleri son zamanlarda daha da artmıştır.

E fatura uygulaması nasıl başlatılır
E fatura uygulaması nasıl başlatılır

E Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?

E fatura başvurusu nasıl yapılır sorusu, son yıllarda daha da merak edilen konulardan biri olmuştur. İlk adımda, işletmeler için bu süreç karmaşık ve zor gibi görünebilir. Ancak gerekli adımların neler olduğu bilindiğinde ve sırasıyla takip edildiğinde sanıldığı kadar zor olmayacaktır.

Dolayısıyla gerekli bilgiler ve belgelerle bu başvuru kolay bir şekilde gerçekleşecektir. E faturaya geçiş sürecinde, kullanılacak yöntemleri bilmek de gerekir. Bu yöntemler özel entegrasyon yöntemi, GİB portal yöntemi ve GİB sistemine entegre yöntemi olarak karşımıza çıkar. Bunlardan farklı yöntemler de kullanılabilir ancak en çok tercih edilenleri bu şekildedir. Bu yöntemleri belirttiğimize göre, başvuru süreçlerinin nasıl ilerlediğine hep birlikte bakalım.

Özel entegrasyon yöntemiyle başvuru yapmak için:

  • Mükellef durumundaki firma, Kamu Sertifikasyon Merkezi aracılığıyla mali mühür başvurusunu yapmalıdır.
  • Ardından e fatura sözleşmesi imzalanır.
  • Başvuru, efatura.gov.tr adresi üzerinden yapılır.
  • Söz konusu olan firma, kendisine gönderilmiş olan linkteki alanları doldurur ve doğruluğunu kontrol eder.
  • Bu bilgiler aynı zamanda özel entegratör tarafından da kontrol edilir. Herhangi bir sorunun olmaması durumunda özel entegratör, mükellef firmaya link göndererek, mail mühürle imzalanmasını talep eder.
  • Mükellef firma, bu onay linkini mali mühürle imzalar ve özel entegrasyon yöntemiyle başvuru tamamlanmış olur.
  • Mühürle imzalanan bu işlemden sonra, Gelir İdaresi Başkanlığı bunu belirli bir sürede onaylar. Bu onaylama sürecinde beklemek gerekir. Onaylanması durumunda, mükellef firma e fatura sistemine geçiş yapma hakkını kazanır.

GİB Portal Yöntemiyle başvuru yapmak için:

  • Bu başvuru yönteminde başlangıçta bazı belgelerin temin edilmesi gerekir. Bu belgeler arasında e-Fatura Uygulaması Başvuru Formu ve Taahhütnamesi, Şirket Kuruluş Sözleşmesi, Elektronik Mali Mühür Sertifika Sahibi Taahhütnamesi ve noter onaylı imza sirküleri örneği yer almaktadır.
  • Başvurunun uygun görülmesi durumunda mali mühür sertifikasının Kamu Sertifika Merkezlerinden alınacağı hakkında bilgi verilir.
  • Mali mühür sertifikası belirli bir ücrete tabidir. Bu ücret, Kamu Sertifikasyon merkezlerine yatırılır. Ardından mali mühür, başvuru sahibine teslim edilir.
  • Gerekli belgeler ve mali mühür temin edikten sonra başvuru yapılır. Başvurunun belirli bir sürede onaylanması söz konusu olduğu için beklenir.
  • Başvuru yapan firmaların başvurusu onaylanınca hesapları aktifleşir. Bu süreçten sonra firmaların herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur. Dolayısıyla bu aşamadan sonra e fatura sistemini, özgür bir şekilde kullanmak mümkündür.
E fatura uygulaması nasıl başlatılır
E fatura uygulaması nasıl başlatılır

Online Olarak E Fatura Kurulumu Nasıl Yapılır?

E fatura kullanımına geçmek için online kurulum yapılabilir. Ancak başvuran firmaların öncelikle ön başvuru ve mali mühür almaları gerekmektedir. Bunlar alındıktan sonra e fatura kurulumu kısa sürede online üzerinden yapılabilir. E fatura uygulaması nasıl başlatılır sorusuna cevap ise online üzerinden kurulum yapmak için firmalar, Gelir İdaresi Başkanlığı’na resmi internet sitesi üzerinden giriş yapmak şeklinde verilemketedir.

Yapılan başvurunun hemen ardından özel entegratör sözleşmesi yapılır ve sözleşmede yer alan bilgiler kapsamında şirket hesabı açılır. Bu hesaba kullanıcı hesabı ve şifre ile girişi yapılır. Ardından e fatura ve e arşiv için gerekli tasarımlar uygulanarak sistemdeki aktivasyon işlemleri tamamlanır. Tüm bu aşamalardan sonra e fatura sistemini online olarak kullanmak mümkündür.

E Fatura Uygulamasına Neden Geçiş Yapmalısınız?

E fatura uygulaması birçok avantaj sağladığı için geçiş yapmak için pek çok sebep vardır. Bu fatura sistemine zorunluluk ya da gönüllülük kapsamında geçiş yapabilirsiniz. Hem zorunlu hem de gönüllü olarak geçiş yapmanız durumunda, sizi birçok avantajın ve yeniliğin beklediğini bilmelisiniz. Çünkü bu inovatif sistem, muhasebe alanında yepyeni bir dönemi başlatmak için tasarlanmıştır. Peki e fatura uygulamasına geçmek için nedenler nedir? E fatura uygulamasına geçiş yapmanız için o nedenler şunlardır:

  • Kağıt fatura dönemine son vermiş olursunuz ve bunun sonucunda, elektronik ortamda faturaları dakikalar içinde hazırlayıp iletebilirsiniz. Faturaları, kargolama işlemlerinde düzenlemenize ve yapıştırmanıza gerek yoktur.
  • E fatura sistemine geçiş yapan işletmeler, zaman ve maliyet açısından avantajlıdır. Matbu faturanın gönderim maliyeti düşürülerek işletme giderleri azaltılmış olur.
  • Dijital çağa uyum sağlanmış olur.
  • Faturalama işlemleri dijitale taşındığında daha hızlı ve kolay bir entegrasyon sağlanır.
  • Geleneksel muhasebe yöntemlerinde kullanılan Excel ve defter kullanımı ile hataların önlenmesi mümkün olur.
  • Hızlı ve etkili bir işleyişe sahip olduğu için şirketteki verimliliği destekler. Böylece, çalışanların manuel olarak faturalama işlemlerini yapmasına gerek yoktur.
  • Geleneksel faturalarda kaybolma riski fazlayken, e fatura sisteminde kaybolma riski yoktur. Zira bu sistem sayesinde tüm faturalar kaydedilir. Yıllar boyunca arşivlenen faturalara arama ile ulaşmak dakikalar içinde mümkündür.
  • Tedarikçi ve müşterilerle anlaşmazlıklar büyük ölçüde azalır. Hatta bu sistem sayesinde tedarikçi ve müşterilerle etkili bir şekilde anlaşma sağlayabilirsiniz.
  • Kağıt kullanımını azalttığınız için çevre dostu bir firma olarak anılır ve böylece itibarınızı duyurabilirsiniz.
E fatura uygulaması nasıl başlatılır
E fatura uygulaması nasıl başlatılır

E Fatura Uygulaması Kimler İçin Zorunlu?

E fatura uygulamasına geçiş, hem gönüllü hem de zorunluluktan dolayı yapılabilir. Bu süreçte, kimlerin bu uygulamaya geçmesinin zorunlu olduğunu bilmek önemlidir. E fatura uygulamasına zorunlu olanlar şu şekilde belirlenmiştir:

  • Toplam cirosu 3 milyon TL ve üzeri olan firmalar
  • 1 Temmuz 2022 tarihinden sonra Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayan firmalar
  • Vergiler dahil toplam tutarının 5 bin TL’yi aşan faturalara sahip olan firmalar

Bu firmalar, belirli bir tarih itibariyle e faturaya geçmeleri konusunda zorunlu tutulmuşlardır. Eğer bu firma niteliklerini taşıyorsanız e fatura uygulaması nasıl başlatılır konusunu detaylı bir şekilde incelemelisiniz.  Zira, bu başlık altında gönüllü veya zorunlu fark etmeksizin firmaların nasıl geçiş yapacağı detaylı bir şekilde ele alınmıştır.

Sonuç olarak, e fatura uygulaması nasıl başlatılır konusundaki önemli bilgiler, bu başlıklar altında sentezlenebilir. Sadece birkaç adımla ve yöntemle halledilebilen bu sisteme siz de geçiş yapabilirsiniz. Böylece, e faturanın sunduğu avantajları siz de deneyimleyebilirsiniz.

E Defter Hizmetlerinin Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir sorusu hakkında bilgi almak için tıklayın!

Yorum Gönder !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Lütfen gerekli alanları doldurunuz !

Bizi Tercih Eden Onlarca Markalardan Bazıları

Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın ! +90 342 606 08 90