Bilgilerinizi Bırakın Biz Sizi Arayalım !

Kullanabileceğiniz yeni teknolojiler ve iş yapış şekillerine uyum için mevcut durumunuzu ve atabileceğiniz adımları birlikte ortaya çıkarmak üzere danışman ekibimizle bir araya gelin.

Bulut Yedekleme Avantajları ve Dezavantajları

Bulut yedekleme avantajları ve dezavantajları, bu sistemi tercih etmeden önce bilinmesi gereken konulardır. Bu konulara geçmeden önce bulut yedeklemenin ne demek olduğundan kısaca bahsetmek gerekir. Bulut yedekleme, depolanmış verilerin uzaktaki sunuculara yedeklenmesini sağlayan bir sistemdir.

Bu sistem, verilerin kesinti oluşturulmadan, hata ve arızasız şekilde yedeklenerek kaybolmasını önlemektedir. Dolayısıyla saklanması istenen belge, fotoğraf ve videoların güvenli şekilde sağlanması bulut yedekleme ile mümkündür. Ancak bu yedekleme sisteminin sağlayacağı avantaj ve dezavantajlarını öğrenmek gerekmektedir.

Bulut Yedekleme Avantajları Nelerdir?

Bulut yedekleme sisteminde özel ya da genel bulut tabanlı bir sunucu kullanılmaktadır. Bazı şirketler özel bulut tabanlı bir sunucuyu tercih ederken bazıları da genel bulut tabanlı bir sunucuyu tercih etmektedir. Bu sunucuların fiyatları birbirinden farklıdır.

Büyük şirketlerin bütçesi daha iyi olduğu için özel bulut tabanlı sunucuyu tercih eder. Küçük işletmeler ise belirli bir bütçeye sahip olduğundan genel bulut tabanlı sunucuya yönelmektedir. Her ikisi de sonuç olarak yedekleme hizmeti sunmaktadır. Bu nedenle bazı avantajları şirket ve işletmeler için sunmaktadır. Bulut yedekleme avantajları genel olarak şu maddeleri içermektedir:

Para tasarrufu sağlamak: Şirket içi bir yedekleme sistemi sürdürmek bulut yedeklemeden daha maliyetlidir. Bulut yedekleme sistemi uygun bir abonelik ücreti sunar. Ayrıca bu sistemlerde bakım süreci, ayrı donanım ve yazılım satın alma gibi ekstra maliyetler gerekmez. Bu nedenle hem işletme hem de şirketlerin gereksinimlerine göre özel abonelik çözümleri sunar.

Otomatik yedekleme: Bulut yedekleme avantajları arasında öne çıkan unsurlardan biri de otomatik yedeklemedir. Bu özellik sayesinde manuel olarak yedekleme işlemi gerekmez. Dolayısıyla otomatik yedekleme ile zaman kayıplarının önüne geçmek de mümkündür.

Doğal afetlerde veri korunması: Veriler deprem, kasırga ve sel gibi afetlerde yedekleme olmadan kaybolmaktadır. Ofisteki veri sistemlerinin yok olması kurumdaki işleyişi zayıflatır. Ancak bulut yedekleme ile koruma altına alınan veriler, doğal afetlerden etkilenmeyecektir. Bu sayede kuruluş veya işletme yaşanan afetlerden sonra korunan verileri sayesinde kısa sürede yeniden faaliyete geçebilmektedir.

Ölçeklenebilir hizmet: Kurum veya işletmelerin yedekleme gereksinimleri birbirinden farklıdır. Bulut yedekleme, bu ticari sahaların büyüme hacmine göre yedekleme alanları sunar. Dolayısıyla çok fazla ya da yetersiz yedekleme hizmeti almaktan kaçınmak mümkündür. Bulut yedekleme hizmetini satın almadan önce gereksinimler ölçeklenebilirliğe göre analiz edilebilmektedir.

Her yerde ve her zaman veri erişim imkânı: Bulut yedekleme sistemi, internet bağlantısı olması durumunda her yerden her zaman erişim imkanı sunmaktadır. Yedeklenen verilerden dosya indirmek saniyeler içerisinde gerçekleşmektedir. Bu nedenle yedeklenen verilere  erişim bulut yedekleme ile kolay ve hızlıdır.

Siber saldırılardan korunma: Kötü amaçlı yazılımlar ya da bilgileri ele geçirmek isteyen virüsler verilerin güvenliğini riske atmaktadır. Ancak bulut yedekleme sistemi ile bu siber saldırılara karşı savunma sağlanmış olur. Siber saldırıları üretim verilerini yok etmeye ve yerel yedeklemeleri silmeye çalışır. Ancak bulut yedekleme ile tüm veriler izole edilerek korunmaktadır.

Üst seviyede veri güvenliği: Bulut yedekleme avantajları arasında öne çıkan unsurlardan biri de üst seviye güvenlik sağlamadır. Özellikle de küçük ve orta ölçekli işletmeler için avantajlı bir özelliktir. Zira bu işletmelerin bazılarının bünyesinde siber güvenlik uzmanı bulunmamaktadır. Bu nedenle bulut yedekleme sistemini tercih etmek olası risklere karşı bir güvenlik sağlayacaktır.

Bulut Yedekleme

Bulut Yedekleme Dezavantajları Nelerdir?

Bulut yedekleme avantajlarının yanı sıra dezavantajları hakkında da bilgi sahibi olunmalıdır. Avantaj ve dezavantajları kıyaslayarak bu konuda daha iyi bir seçim yapmak kolay hale gelecektir. Bulut yedekleme dezavantajları birkaç unsur içermektedir.

Sözleşme sonlandığında veri kaybı olasılığı: Bulut yedekleme hizmet sağlayıcının hizmetini satın almadan önce politikasını dikkatli şekilde okumak gerekmektedir. Sözleşmenin iptal edilmesi durumunda yedeğinin indirilebileceğinden emin olmak önemlidir. Sözleşmedeki politikalar bunun aksini yansıtıyorsa verilerin yedeğine erişmek mümkün olmayacaktır. Ayrıca bulut yedekleme hizmet sağlayıcısının sözleşme iptali durumunda verileri ne kadar süre boyunca saklayacağını da öğrenmek gerekir.

Bulut yedekleme hizmet sağlayıcısını değiştirme zorluğu: Kullanılan bulut yedekleme hizmet sağlayıcısından başka birine geçilmek istendiğinde bu durum biraz zaman kaybı yaratabilir. Sistemler, yeni sağlayıcıya kolay bir şekilde yedeklenirken eski yedekleri taşımak biraz zorlayıcıdır. Bulutlar arası geçiş için bazı araçlar olsa da bunlar büyük hacimli veriler için çok işe yaramayacaktır. Büyük hacimli veriler yeni bir sağlayıcıya yüklenip indirilirken zaman alacaktır. Bu da bulut yedekleme dezavantajları arasında en önemli unsurlardan biridir.

Sürekli internet bağlantısı gerekliliği: Bulut yedekleme işlemlerinde verilerin transferi için iyi bir internet bağlantısı ihtiyacı vardır. Ayrıca büyük hacimli veriler için hızlı bir internet erişimi de işlemin gerçekleşmesi açısından önemlidir. Yavaş ve kesinti yaşatan bir internet bağlantısı yedekleme süreleri uzatırken transferlerin de engellemesine neden olacaktır.

Basit şifre kullanılması durumunda güven sorunları: Bulut yedekleme hizmet sağlayıcıları her ne kadar güvenlik bakımından yüksek koruma sağlasa da bazı durumlarda tehlikeli olabilir. Özellikle de çok basit şifreler oluşturulmasında hesap bilgilerinin çalınma olasılığı vardır. Bu nedenle güçlü şifreler oluşturmak ve iki faktörlü kimlik doğrulaması yapılması önerilmektedir.

Bulut Yedekleme Hizmet Sağlayıcısı Neye Göre Seçilmelidir?

Bulut yedekleme hizmeti nasıl seçilir konusu şirket ve işletmeler açısından önemlidir. Bunun için bulut yedekleme hizmet sağlayıcılarının özelliklerine ve işletme ile şirketlerin gereksinimlerine dikkat etmek gerekmektedir.  Her işletme ve şirketin bulut yedekleme gereksinimlerinin farklı olacağını unutmamak gerekir. Bu nedenle hizmet sağlayıcılarının hizmetlerini iyi bir şekilde analiz etmek lazımdır.

Ayrıca kişisel dosyaların korunması için de gereksinimleri göz önünde bulundurmak gerekir. Bu nedenle verilerin hacmi ve bunun için sunulan alan seçenekleri dikkate alınmalıdır. Ayrıca hizmet sağlayıcılarının aylık ve yıllık abone seçenekleri iyi bir şekilde incelenmelidir. Böylece en uygun fiyatta, uygun bir yedekleme alanını sunan ve sözleşme politikaları elverişli olan bir sağlayıcıyı tercih edilebilmektedir.

Öte yandan tercih edilen bulut yedekleme sisteminin kullanışlı bir arayüze sahip olması da önemlidir. Zira kullanışlı arayüzü olan bu sistemler, veri yedekleme işlemlerini kolay ve hızlı şekilde gerçekleştirecektir. Bu sayede bilgisayardan ya da diğer cihazlardan buluta veya buluttan diğer cihazlara yüklemek kolay olacaktır. Kullanışlı arayüzü aynı zamanda bulut yedekleme avantajları arasında da sayılabilmektedir. Tüm bu faktörleri karşılayan birçok bulut yedekleme hizmet sağlayıcısını bulmak mümkündür.

Bulut Yedekleme

En İyi Bulut Yedekleme Hizmet Sağlayıcısı Hangisidir?

Bulut yedekleme avantajları ve dezavantajları konusu hakkında bilgi sahibi olunduktan sonra hizmet sağlayıcısını seçmek gerekmektedir. Birçok bulut yedekleme hizmet sağlayıcısı bulunmaktadır. İşletme, şirket ve bireysel kullanıcılar kendilerine uygun bir sağlayıcının seçilmesi önemlidir.

Öte yandan en iyi bulut yedekleme hizmet sağlayıcısı seçmek şirketten şirkete, işletmeden işletmeye göre değişebilir. Bulut yedekleme hizmet sağlayıcılarının en iyi olduğuna işaret eden bazı özellikler vardır. Bu özellikleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Veri güvenliği
  • Fiyatlandırma
  • Yedekleme alanı
  • Kullanım kolaylığı
  • Müşteri desteği
  • Popülerlik oranı

Tüm bunlar  bulut yedekleme avantajları ve dezavantajları konusunda da önemli kriterler olarak değerlendirilmelidir. Dolayısıyla şirket, işletme ve bireysel kullanıcılar bu kriterleri dikkate alarak en iyi bulut yedekleme hizmet sağlayıcısını seçebilirler.

Depo Yönetim Sistemlerinin Faydaları Nelerdir? hakkında bilgi almak için tıklayın!

Yorum Gönder !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Lütfen gerekli alanları doldurunuz !

Bizi Tercih Eden Onlarca Markalardan Bazıları

Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın ! +90 342 606 08 90